Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Μια Διακήρυξη για ΑΠΕ που είναι 22% ενεργειακή, 46% περιβαλλοντική και 32% οικονομική.



Το θέμα με τις λεγόμενες "ΑΠΕ" είναι από μόνο του δύσκολο. Γενικά (και χωρίς σχόλια) αφορά σε 1) ενέργεια, 2) ηλεκτροπαραγωγή, 3) ηλεκτροδότηση, 4) δίκτυα, 5) κεφάλαια, 6) κέρδη, 7) επιδοτήσεις, 8) μικροοικονομικά, 9) κοστολογικά, 10) μακροοικονομικά, 11) νομοθεσίες, 12) ρυθμιστικά 13) διεθνείς συνθήκες κλπ κλπ. Αφορά επίσης 14) ιδιοκτησίες και χρήσεις γης, 15) χωματουργικά, 16) μπετά, 17) βουνά 18) νησιά, 19) ποτάμια. Αυτά, άλλοι τα λένε 20) φύση και άλλοι 21) περιβάλλον, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι είναι ένα σύνθετο θέμα, με τουλάχιστον ...21 πτυχές

Όταν μαζεύεται μια ομάδα για να διατυπώσει άποψη για ένα θέμα, μερικοί ξέρουν, μερικοί δεν ξέρουν, μερικοί δεν ξέρουν ότι ξέρουν, μερικοί ξέρουν ότι δεν ξέρουν, και μερικοί δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν. Μερικοί έχουν άποψη, μερικοί δεν έχουν. Η άποψη είναι πιο καλός όρος από "γνώμη", υπαινίσσεται ότι το ψάχνει κανείς... Οι γνώμες είναι πιο ζόρικες από τις απόψεις. Έχω άποψη για τις γνώμες.    Πάντως, αν το θέμα είναι και πολύπλοκο εύκολα γίνεται ...μύλος. Κι όταν υπάρχουν και κρυφές αντζέντες, ανάθεμά τα...

Αν πχ ρωτήσετε εμένα, θα σας πω ότι μπλα, μπλα, μπλα και για να μην σας ζαλίζω, οι ΑΠΕ έχουν καταντήσει μια ακριβή, ενοχλητική και ατελέσφορη κοροϊδία που βασίζεται σε ατέλειωτη αξιωματική, σχεδόν θρησκευτική προπαγάνδα :  Βάζουμε ΑΠΕ για να σώσουμε το Κλίμα και για καθαρή ενέργεια!  Η μεγαλύτερη κοροϊδία που έχω ακούσει, και την επαναλαμβάνει μέχρι και το Συμβούλιο Επκρατείας(!) και τα πιο πεταμένα λεφτά που έχω δει.  Επειδή το είπε  ο ...Μακρόν (Πρόεδρος της πυρηνικής Γαλλίας) και κάποιο παραμάγαζο του ...ΟΗΕ! (Και τις εξάγουν οι πιστωτές μας).


Τις ΑΠΕ μας τις πλάσαραν και μας τις πλασάρουν "οικολόγοι". Θεωρούνται "οικολογικές". Ξέρω ότι απλά έκαναν και κάνουν μάρκετινγκ, αλλά "οικολόγοι" μας τις σέρβιραν. Είτε από ΜΚΟ, ή τον Σκάι.  "Οικολόγοι" και δήθεν "επιστήμονες" (αν και αυτούς εύκολα τους στριμώχνεις αν δεν είσαι ντιπ αγράμματος).  Οι επαγγελματίες οικολόγοι έχουν και μια άλλη πτυχή: Είναι η σημερινή εκδοχή του ...ιεραποστόλου.  Άλλοι πάλι γίναμε οικολόγοι επειδή, πχ, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ κάποτε ήταν λάβρο με την προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά κάποτε ήμουν και εγώ νέος, είμαι πάντα φσιολάτρης και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την Εύβοια δεν αφήνει περιθώρια να ελπίζουμε στο ΣτΕ, τώρα,  για ...προστασία τοπίων.   Αλλά πάω στο θέμα:

Μαζευτήκαμε μια παρέα που μερικοί γνώριζαν ο ένας τον άλλο, μπας και πούμε κάτι από κοινού, που να στέκει και που τουλάχιστον να πει δημόσια "φτάνει πια με την απάτη". Δύσκολο, αφού δεν ξέρουμε όλοι τα ίδια. Όλοι θεωρούμε σημαντικό αυτό που ξέρουμε και αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι αυτά που δεν ξέρουμε. Δύσκολο επίσης, επειδή σε κάθε παρέα είτε υπάρχουν ανυπόφοροι (όπως εγώ) είτε υπάρχουν άλλοι με ατζέντα που είναι τόσο δα λίγο διαφορετική από τους υπόλοιπους.

Πάντως, κουτσά στραβά, βγήκε μια ανακοίνωση που δεν ικανοποίησε 100% κανέναν (σίγουρα όχι εμένα), αλλά έχει αρκετούς κοινούς παρονομαστές για να την έχουμε σαν αφετηρία για κάτι άλλο.   ΚΑΝΕΙΣ δεν υποχρεώθηκε να υπογράψει την ανακοίνωση (συγγνώμη, "Διακήρυξη") προσωπικά δεν υπογράφω τίποτα αν δεν είμαι σχετικά σίγουρος, αλλά τέλος πάντων υπογράψαμε. Μερικοί δεν υπέγραψαν. Μερικοί από αυτούς που δεν υπάγραψαν, το έκαναν και θέμα και δημόσια -- ελεύθερα, δεν έχουμε μυστικά. Αν βέβαια ήμουν ΑΠΕτζής θα ήθελα να γίνει αρνητική διαφήμιση για την όλη προσπάθεια. Και αν ήμουν ...Κυβέρνηση δεν θα ήθελα κινήματα που δεν ελέγχω και που με εκθέτουν.  Τόσο απλό.

Το θέμα που κυκλοφόρησε από το πρόσωπο που ΙΔΡΥΣΕ και μας κάλεσε στην ομάδα και κατάντησε spam στο ταχυδρομείο μου είναι το εξής (η αρίθμηση είναι δική μου και απαντώ σε κάθε ένα επί τόπου):

α).  Θεωρούμε επαινετέα την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού "μετώπου" εναντίον των αιολικών Θεωρεί επαινετέα την πρωτοβουλία που ξεκίνησε, αλλά προφανώς δεν κατάφερε να την πάει εκεί που ήθελε και τώρα δεν είναι μέτωπο, αλλά "μέτωπο".  Με τρώει να πω άλλα, αλλά κρατιέμαι .

β) Ωστόσο, το συγκεκριμένο κείμενο πάσχει από πολλές πλευρές. Το ξέρω, ανέφερα περί τις 21, πάνω πάνω, δύσκολο να τις βάλεις σε μια σελίδα χαρτί. Όποιος δεν ξέρει να ιεραρχεί ή θέλει κάτι άλλο επικαλείται τις πολλές πλευρές.

γ1) Οι αναφορές στην απελευθέρωση της ενέργειας,  Η απελευθέρωση της ενέργειας συμβαίνει, παράλληλα με πολλά άλλα πράγματα. Μπορεί να μας αρέσει, ή αν μην μας αρέσει, αλλά υπάρχει. Όποιος έχει την μύγα, μυγιάζεται. Έχω άποψη, αλλά δεν την λέω. Αυτός/ή που ανέφερε την λέξη, αρχικά, σαφώς και είχε άποψη, ήταν διαμετρικά αντίθετη από την δική μου, αλλά η αναφορά στο θέμα δεν με κάνει ...κομμουνιστή, ή οπαδό του Adam Smith. Η απελευθέρωση είναι μέρος του θεσμικού, νομικού  κλπ περιβάλλοντος. Τυχαίνει να θεωρώ την λέξη newspeak, αλλά μόλις τοποθετήθηκα πολιτικά (και όχι μέσα στην διακήρυξη και δεν είναι αυτό που νομίζετε).

γ2) και τους "ξένους επενδυτές", κτλ, καθιστούν το κείμενο "πολιτικό" και απευθυνόμενο σε συγκεκριμένο πολιτικό ακροατήριο. Αυτό δεν βοηθά στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή του. Όταν τρώμε πλύση εγκεφάλου ότι οι ΑΠΕ σώζουν το κλίμα, η περί του αντιθέτου αλήθεια είναι πράγματι δύσκολη.  Όσο για τους "επενδυτές", στην Ελλάδα από το 2000 και μετά οι επενδυτές και οι "επενδυτές" είναι γνωστοί. Οι επενδυτές έχουν εξαφανιστεί και έχουμε μα νέα φουρνιά που είναι κάτι άλλο.  Ξέρω τα γραφεία τους, με τι ασχολούνται, με ποιους και πως συνεργάζονται, ποιους ή τι έχουν για συνεταίρους, δικηγόρους κλπ. Με συγχωρείτε, αλλά μερικοί από αυτούς δεν είναι επενδυτές, είναι κάτι άλλο. Βέβαια ένα άτομο είπε ότι προτιμώ τους ξένους επενδυτές, άλλο άτομο ότι προτιμώ τους Έλληνες... Προτιμώ ΟΛΟΥΣ τους επενδυτές, αλλά έχω θέμα με τους επενδυτές-μαϊμούδες, δηλαδή τους "κυνηγούς εγγυημένων επιδοτήσεων για μη αναταποδοτικά έργα".  

δ1) Οι συγκεκριμένες αναφορές δεν είναι και ακριβείς. Αλλά δεν ξέρει να μας πει ποιες ακριβώς... Εγώ ξέρω ότι μερικές τεχνικές πτυχές θέλουν επεξήγηση. Και σαφώς θεωρώ μερικές αναφορές ανούσιες, απλά ...ποιητικές, αλλά τι να κάνουμε... Μια προφανής παράληψη είναι ότι δεν αναφέραμε τα ...φωτοβολταϊκά (τους σκεπατζήδες, όπως μου ανέφερε φίλος) αλλά, κυριολεκτικά, ήταν θέμα ...χώρου για άλλη μια λέξη.

δ2) Πλέον η απελευθέρωση της ενέργειας αφορά σχεδόν όλες τις μορφές της (λιγνίτη, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κτλ). Άρα, επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, πλουτίζουν από όλες τις μορφές ενέργειας. Άρα, δεν μπορεί αυτό να μας ενοχλεί μόνον όταν πρόκειται για ΑΠΕ και να το θεωρούμε και το σημαντικότερο μειονέκτημά τους. Εδώ δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει ούτε το 3% γιατί έστω και περίπου δεν θέλει ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ πληρώνονται, υποχρεωτικά,  για κάτι που δεν παράγουν. Η Τάδε ξένη εταιρία που πουλάει παγωτά, πουλάει παγωτά. Αν θες τα παίρνεις. Αν ΠΡΕΠΕΙ να αγοράζεις παγωτά, αλλά δεν είναι παγωτά αλλά στουπιά με παλιόλαδα που παριστάνουν για παγωτά, υποχρεωτικά και με δόση κάθε μέρα, και κάνουν και ζημιά στο πεπτικό σύστημα, τότε, αγάπη μου, έχεις ΑΠΕ!!   Το άτομο ΘΕΛΕΙ ΑΠΕ αλλά ίσως όχι στο χωριό του... Ίσως.

δ3) Είναι επίσης γνωστό ότι προσφάτως κατατέθηκε και το νομοσχέδιο για τις "λαϊκές - συνεταιριστικές ΑΠΕ" (και, άρα, η απάντηση της άλλης πλευράς σ' αυτό το επιχείρημα θα είναι ότι πλέον μπορούν ΑΠΕ να εγκαταστήσουν και οι δήμοι ή συνεταιρισμοί, ή ομάδες ατόμων). Δεν άκουσα κάτι για διαχωρισμό μεγάλων και μικρών ή λαϊκών ΑΠΕ στην Διακήρυξη. Το είπα από την αρχή, "αν κάποιος πονηρός πάει να μας περάσει μικρές ΑΠΕ εδώ, να μην ανακατευτώ".  Στις μεγάλες ΑΠΕ (μερικοί τις λέτε "Βιομηχανικές", ο Μεγάλος λαδώνει έμμεσα ή άμεσα και βγάζει μια άδεια, δανείζεται, και μετά τον πληρώνουμε για 20 χρόνια. Στις μικρές, κάποιος άλλος Μεγάλος λαδώνει έμμεσα ή άμεσα, αλλά χώνει μικρές ΑΠΕ σε Δήμους, με λίγη φτηνή προπαγάνδα από άεργους. Οι Δημότες χειροκροτούν, και μετά, για 20 χρόνια, πληρώνουν (οι Δημότες) το χρέος του Δήμου και εμείς οι υπόλοιποι το κόστος ηλεκτροδότησής τους.  Οι λαϊκές μικρές ΑΠΕ είναι σαν τα μικρά λιγδωμένα πατσαβούρια (σε σχέση με τα μεγάλα) και εύκολα "πείθεις" ένα Δήμαρχο να τις φορέσει σε Δημότες . Αλλά εσκεμμένα δεν είπαμε κιχ για το θέμα. Αν έλεγα κάτι, θα έλεγα, θυμηθείτε το ΧΑΑ του 2000. Ευχάριστος περίπατος σε σύγκριση, καλή τύχη

ε1) Το συγκεκριμένο κείμενο είναι επικεντρωμένο κατά 80% στο οικονομικό σκέλος του ζητήματος. Δεν ξέρει να ...μετράει ή τι είναι οι λέξεις!  Η Διακήρυξη έχει 340 λέξεις. Μέτρησα 50 "ενεργειακές"(15%),   102 "περιβαλλοντικές" (30%)  και 71  "οικονομικές" (21%). Οι άλλες είναι απλά ...λέξεις. Σαν ποσοστά των 223 λέξων που αναφέρονται σε μία από τις πτυχές έχουμε:  50/223= 22%   , 102/223=46%  και 71/203= 32%    Βέβαια, μερικές λέξεις είναι βαρειές όπως "ενσωμάτωση" ή "ασφάλεια" ή "επάρκεια" ηλεκτροδότησης. Ή "Εθνική Οικονομία"!  Αυτή κι αν είναι βαρειά λέξη.   Οι δύο λέξεις "Εθνική" και "Οικονομία" άνετα έπρεπε να είναι το 99% της Διακήρυξης.  Οι ΑΠΕ είναι "προβληματική" και "ασήμαντη" ενέργεια που κάνει μεγάλη ζημιά σε ότι έχει απομείνει από την Εθνική μας Οικονομία, εκτός πια και όλοι ζήσουμε στο μέλλον από προγράμματα για ορθνιθοπανίδες και πιτουροχλωρίδες!  Δηλαδή, πολιτικό είναι, αλλά αφού δεν ακουμπάμε πολιτικά, είναι οικονομικό και ενεργειακό.  Το πιο σωστό το είπε άλλος: Στο όνομα του περιβάλλοντος κάνουν ζημιά στο περιβάλλον. Και ο λιγνίτης κάνει ζημιά στο περιβάλλον αλλά ο λιγνίτης έφτιαξε, τάϊσε, σπούδασε κλπ την Ελλάδα μετά τον Β' ΠΠ. Με τις ΑΠΕ μας βλέπω, όλους, οικονομικούς μετανάστες...

ε2)  (και με ελλιπή ή αρκετά ανακριβή τρόπο, και εύκολα αναιρέσιμα επιχειρήματα, όπως εξηγήσαμε παραπάνω). Δεν γίνεται σημαντική αναφορά στους λόγους για τους οποίους ΚΑΙ οι λαϊκές ή συνεταιριστικές ΑΠΕ είναι βλαπτικές: δηλαδή, στην περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν, στο ότι πρόκειται στην ουσία για διάσπαρτες βιομηχανικές μονάδες πάνω στα βουνά, με μεγάλη ζημία στην έννοια του Τοπίου και μεγάλο κόστος στο Περιβάλλον και στις τοπικές οικονομίες.  Οι μικρές ΑΠΕ και η ...ζημιά στην έννοια του Τοπίου. Ποιητικές λέξεις, κλαίω...

στ) Θα περιμέναμε βελτιώσεις προς την κατεύθυνση των παρατηρήσεών μας, προκειμένου να έχουμε τη χαρά να υπογράψουμε το κείμενο.  "Μας"? Πληθυντικός της ευγενείας? Ή αυτοκρατορική έκφραση?  Μάλλον κάποιοι δεν ήθελαν Διακήρυξη ή  αυτήν την Διακήρυξη και σίγουρα όχι "τώρα".  Οι μόνες "παρατηρήσεις" που άκουσα ήταν 1) Η Μάνη δεν χρειάζεται Διακήρυξη και 2) Όχι τώρα, αργότερα.  Αμφιβάλλω ότι υπάρχει Μανιάτης που να το ...ξέρει αυτό, πόσο μάλλον να συμφωνεί.

Εγώ δεν δηλώνω "διαχειριστής ή καθοδηγητής Συλλόγων ή άλλων" και με ενδιαφέρει μόνο να γίνει κατανοητή η πραγματική διάσταση προβλήματος, Και εντυπωσιάζομαι με την κουτοπονηριά (ή σκέτη αφέλεια)  με την οποία τόσο εύκολα μερικοί κοροϊδεύουν τον εαυτό τους ή τα ...πρόβατα.

Άα.. έβαλα και το κείμενο με χρωματισμένες τις λέξεις, αν μέτρησα λάθος, συγγνώμη. Και, σοβαρά τώρα, η Διακήρυξη έπρεπε να ήταν 35-40% ενεργειακά, 35-40% οικονομικά και 20-30% περιβαλλοντικά. Και από το 20-30% περιβαλλοντικά αυτό που θα έπρεπε να έχουμε βροντοφωνάξει είναι ότι η όποια ζημιά στο περιβάλλον γίνεται με άσκοπη οικονομική επιβάρρυνση. Πληρώνουμε για περίπου άχρηστα και μάλλον βλαπτικά πράγματα. Θυμηθείτε το παράδειγμα με τα παγωτά και τις υποχρεωτικές πατσαβούρες.

ΔΕΝ θεωρώ ότι κάποιος ή κάποιοι έχουν κρυφές ατζέντες. Θεωρώ ότι υπάρχει ΠΟΛΛΗ χυδαία προπαγάνδα και μερικοί ειδικεύονται να κοιτάμε μόνο τα επουσιώδη.  Όχι μόνο σε αυτό εδώ το μικρό θέμα, σε πολλά. Αν έχετε πεισθεί ότι στην Ελλάδα, σήμερα, το πρόβλημα (με τις ΑΠΕ ή γενικά), είναι τα ...τοπία ή οι άλλες κατευθυνόμενες αρλούμπες, το έχετε και το έχουμε χάσει το τρένο. "Σημαντικά" τα τοπία, αλλά δεν είναι αυτά το μόνο ή το βασικό πρόβλημα.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ «ΑΠΕ»
Ιανουάριος 2018

Τα τελευταία χρόνια,παράλληλα με την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας,  στο όνομα κάποιας «πράσινης» ανάπτυξης, βιώνουμε  μια, χωρίς κοινωνική συναίνεση, εισβολή αιολικών, υβριδικών, μικρών υδροηλεκτρικών, κλπ εγκαταστάσεων, σε βουνά, δάση, νησιά, ποτάμια, ρέματα, πεδιάδες της πατρίδας μας.

Υποτίθεται ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα εξοικονομούσαν καύσιμα, θα παρήγαν καθαρή ενέργεια, θα μείωναν ρύπους και όλα αυτά θα ωφελούσαν το περιβάλλον και την χώρα μας. Ξέρουμε πια ότι το αφήγημα αυτό έχει διαψευστεί διεθνώς.

Τα αιολικά και άλλες λεγόμενες ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί μια αμφιλεγόμενη δραστηριότητα, με αυτοσκοπό τις επιδοτήσεις.  Δεν συμβάλλουν σε περιορισμούς ρύπων, ούτε σε ενεργειακή αυτάρκεια ή σε ασφάλεια ηλεκτροδότησης, δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και δεν προστατεύουν κανένα περιβάλλον. Και όσο αυξάνονται οι εγκαταστάσεις, η ενσωμάτωση τους στο δίκτυο αποδεικνύεται προβληματική και με υψηλό κόστος.   Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, κάνουν ζημιά στην Εθνική Οικονομία, στις τοπικές κοινωνίες, στον τουρισμό, αλλά και στο περιβάλλον.

Δεσμεύουν  και εξυπηρετούν κεφάλαια που θα ήταν πιο αποδοτικά αλλού, πχ στην παιδεία, στην υγεία ή και στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.  Πληρώνουμε «κεφαλικό φόρο» για εισαγωγές μηχανημάτων, αλλά και σε ξένους ηλεκτροπαραγωγούς και τους συνεργάτες τους, που θα μας «απελευθερώσουν».

Τα αιολικά και άλλες ΑΠΕ κατακερματίζουν και απαξιώνουν γη, με διανοίξεις δρόμων και άλλες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις, συχνά σε αδιατάρακτες περιοχές, όπου και θα εγκαταλειφθούν όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις ή η λειτουργία τους. Τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα υβριδικά, δεσμεύουν νερά. Όλα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα δε στην σπάνια ορνιθοπανίδα του τόπου μας, σημαντικότατο μεταναστευτικό σταθμό αποδημητικών πουλιών. Η  «σωτηρία του Κλίματος»  θίγει την στοιχειώδη νοημοσύνη, αφού τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ (πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών και εργοστασίων βιομάζας), εξακολουθούν και είναι ενεργειακά ασήμαντα και, όπου μετρήθηκαν, δεν μειώνουν ρύπους. 

Ζητάμε να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις αιολικών και άλλων αμφιλεγόμενων ΑΠΕ που υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις. Για τα υπάρχοντα αιολικά, να καταργηθούν, ή να μειωθούν οι επιδοτήσεις (όπως εξ άλλου πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας).

Ζητάμε να σταματήσει η εξαπάτηση και η άσκοπη κατασπατάληση πόρων, σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας και  στο όνομα και σε βάρος του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: