Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Συνάντηση στην Άνδρο για τα αιολικά -- 28 Μαρτίου 2018

 
Η Άνδρος ήταν ίσως το πρώτο νησί που αντέδρασε στην επερχόμενη καταστροφή. Λέω "καταστροφή", επειδή τα σχεδιαζόμενα αιολικά, στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Πάρο, στην Νάξο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, πρόκειται να αλλάξουν ριζικά και μόνιμα την εμφάνιση, τον χαρακτήρα και την υπόσταση κάθε περιοχής που στοχεύουν. Και χωρίς αντίκρυσμα!
 
Η Άνδρος ήταν η πρώτη από τα νησιά, επειδή ήταν ήδη διασυνδεδεμένη με την Εύβοια. Χωρίς διασύνδεση με κάποιο μεγαλύτερο δίκτυο, δεν μπορούν να μπουν αιολικά. Τα αιολικά, αντίθετα από το παραμύθι που διαδίδεται όχι μόνο δεν ηλεκτροδοτούν, αλλά σε ένα μικρό δίκτυο, δημιουργούν αστάθειες και μπλακάουτ (με κλασσικό παράδειγμα την Ρόδο). Η διασύνδεση με μεγαλύτερο δίκτυο χρειάζεται για να διαχέεται το πρόβλημα που δημιουργούν. 
 
Η διασύνδεση των Κυκλάδων είναι καλή για την ασφάλεια και επάρκεια της ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων, αλλά μάλλον δεν έγινε για αυτό. Έγινε για να μπορέσουν οι Γερμανοί να μας πουλήσουν μερικές εκατοντάδες ανεμογεννήτριες και να βγάλουν κάποιο κέρδος και οι δικοί μας που είτε εμπορεύονται αέριο, είτε θέλουν να είναι ηλεκτροπαραγωγοί με αέριο. 
 
Τα αιολικά υπάρχουν ΜΟΝΟ για τις εγγυημένες επιδοτήσεις που τους προβλέπει ένα νόμος του 2010 και η παράταση σε εγγυημένες επιδοτήσεις που τους εξασφάλισε ο κ. Σταθάκης την ημέρα που πήγαν να τον δούνε εκπρόσωποι των Κυκλάδων να του ζητήσουν να μην επιτρέψει τα αιολικά.  ΟΙ εγγυημένες επιδοτήσεις που έδωσε σε παράταση ο κ. Σταθάκης είναι αντίθετη ακόμα και με την πρόταση των Ευρωπαίων ΡΑΕ, για πληρωμές με αιολικά μόνο όταν χρειάζεται το ρεύμα τους και μόνο σε τιμές αγοράς. Πρόκειται για σκάνδαλο επιδοτήσεων και τίποτε άλλο.  
 
Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, με την έννοια ότι δεν εξασφαλίζουν επάρκεια και ασφάλεια ηλεκτροδότησης. ΔΕΝ ξέρουμε σήμερα αν θα φυσάει του χρόνου τέτοια μέρα, ή αν θα έχουμε πρόσβαση σε εναλλακτικές εφεδρείες εάν δεν φυσάει. Δεν φυσάει πάντα και σίγουρα δεν φυσάει προβλέψιμα.. Αυτό σημαίνει δεν συμβάλλον στην "επάρκεια και ασφάλεια" της ηλεκτροδότησης. Ούτε υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροδότησης. Και για να μην σας περάσει από το μυαλό ότι αυτά είναι δικές μου αυθαίρετες δηλώσεις, αυτά τα έχει πει και ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ που υποτίθεται είναι οι αρμόδιοι, αλλά που, και αυτοί, φαίνεται να υποκύπτουν σε Γερμανικές και επιχειρηματικές πιέσεις.
 
Τα αιολικά μπορεί να μην ρυπάινουν, αλλά δεν μειώνουν ρύπους με την ύπαρξή τους! Μετρημένα και τεκμηριωμένα!  Τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2!  Και ο λόγος είναι απλός:  Όσα κι αν υπάρχουν, ούτε υποκαθιστούν ούτε εξοικονομούν συμβατικές μονάδες, και η όποια "έγχυση" του κουτουρού ρεύματος πάει στράφι με τις απώλεις από μείωση αποδοτικότητας από την αναγκαστικά μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων. Έχετε μετρήσει την διαφορά σε κατανάλωση βενζίνης μεταξύ αυτοκινητόδρομου και πόλης? Το ίδιο πράγμα.
 
Τα αιολικά δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με την δήθεν μείωση των καρκίνων της Πτολεμαϊδας, και αν πράγματι είπε κάτι τέτοιο κανένας επίσημος στα εγκαίνια της διασύνδεσης είναι ή σοβαρά παραπλανημένος, για τρεις απλούς λόγους:  1) Τα αιολικά ΔΕΝ μειώνουν χρήση λιγνίτη, ΟΥΤΕ υποκαθιστούν χρήση λιγνίτη. Το αέριο, οι εισαγωγές ρεύματος και η ύφεση μπορούν και έχουν υποκαταστήσει χρήση λιγνίτη, όχι τα αιολικά. 2)  Δεν υπάρχει καμμία απολύτως επιδημιολογική μελέτη που να δείχνει αυξημένους καρκίνους στην Πτολεμαϊδα λόγω λιγνίτη. Υπάρχουν περιοχές με περισσότερους καρκίνους, σε άλλα μέρη της Ελλάδας, που δεν έχουν δει ποτέ τους λιγνίτη. 3) Η Πτολεμαΐδα σαφώς και έχει πρόβλημα με τα ορυχεία και τις μονάδες, αλλά το πρόβλημα ΔΕΝ αντιμετωπίζεται με αιολικά, αλλά με σκεπασμένους ταινιόδρομους και άλλα μέσα μεταφοράς τέφρας!  Και με φίλτρα! Όχι με αιολικά. Ελπίζω σύντομα να δημοσιεύσουμε και στοιχεία για να σταματήσει η τρομολαγνεία με τους καρκίνους που είναι για να φοβάστε και να έχετε ενοχές, για να μην αντιδράτε στο αυτονόητο.   
 
Τα αιολικά σαφώς και κάνουν ζημιά στο περιβάλλον. Μπορεί, κατά την γνώμη μου, να μην είναι το μείζον πρόβλημα αλλά είναι πρόβλημα και γράφτηκε ρητά σε Πανελλαδική Διακήρυξη που υπέγραψαν μέχρι τώρα 20 φορείς και καμμιά 250αριά άτομα (και βγήκε και σε Δελτίο Τύπου):
 
 
Αντίστοιχα είχε πει και η επίσης Πανελλαδική Διακήρυξη που είχε γραφτεί από την Πανελλαδική Επιτροπή κατά των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Αιολικών με την πρωτοβουλία και συμμετοχή του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου:


Και μην ξεχνάτε το απολύτως απαράδεκτο ("βλακώδες" θέλω να πω, αλλά ντρέπομαι) σκεπτικό του ΣτΕ στην πρόσφατη απόφασή του για τα αιολικά της Καρυστίας:  "Δεν πειράζει που κάνουν τοπικές περιβαλλοντικές ζημιές, αφού σώζουν το ...Κλίμα". 

Το ΣτΕ δεν είναι το ΣτΕ που ήταν επί Δεκλερή, έγιναν και στο ΣτΕ παραμυθάδες Κλιματολάγνοι, και προφανώς στο ΣτΕ δεν άκουσαν ότι 1) τα αιολικά μετά τόσα χρόνια ύπαρξης και επιδότησης είναι ενεργειακά ΑΣΗΜΑΝΤΑ, αφού η ενέργεια από καυσόξυλα και "σβουνιές" (κακά αγελάδας) είναι 20 φορές πιο πολλή από όλα τα αιολικά και όλα τα φωτοβολταϊκά όλου του κόσμου!  Και, 2) σε αυτή τους την ασημαντότητα δεν μειώνουν εκπομπές CO2!

Αλλά ΣτΕ είναι αυτό, δεν έχει δικαστήρια πάνω από το ΣτΕ. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο νομοθετήσει ότι πετάνε οι ελέφαντες, σας ορκίζομαι ότι πετάνε. ΜΟΝΟ ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕ ΜΕ ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΤΑΝΕ ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: